^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Aanschaf

Welke hond past bij mij?

Welke hond zou je kiezen? Het is lastig om soms een goede keuze te maken, een kleine hond kan leuk zijn maar een grote ook. Wil je een hond welke veel beweging nodig heeft of juist eentje die lekker lui is en veel bij je komt liggen? Het karakter van de hond is belangrijk, daarom is het belangrijk altijd ook al ziet een hond er nog zo leuk uit, eerst informatie op te zoeken over het karakter. Heeft de hond veel beweging nodig? Kun je daar voor zorgen? Hoeveel ruimte heeft de hond nodig? Beschik jij over deze ruimte? Het zijn allemaal punten waar je aan moet denken, ook als je nu een mooie tuin hebt dan kun je de hond aanleren dat hij niet in de tuin mag. Maar in het begin zal er vast wel een plantje kapot gaan, ook daar dien je rekening mee te houden. Grotere honden hebben ook meer ruimte nodig om zich te verplaatsen en een eigen plek in huis om te slapen. Ook dat kost ruimte, een deel van de kamer of keuken. Ga eens kijken bij de fokker, vraag hem het hemd van zijn lijf over zijn honden. Een goede fokker zal je alle informatie graag geven zowel de voordelen als ook de nadelen van zijn ras. Is het geheel positief dan kun jij je op de wachtlijst voor een puppy laten plaatsen. 

Register to read more...

Welk ras past het beste bij je?

Wil je een hond met een stamboom, wil je een hond uit het asiel, zoek jij je hond op het internet of ga je af op een advertentie in een krant? Weet je al welk ras je wilt kopen? Heb je al eerder een hond gehad dan weet je wellicht wat voor soort hond bij je past. Er zijn veel hondenboeken met een heleboel informatie over het karakter van honden, ook op het internet vind je het nodige. En zelfs een dierenarts en een dierenspeciaalzaak met hart voor hun werk geven je graag advies. Het is namelijk heel belangrijk dat de hond bij je past, hij blijft vele jaren bij je. 

Register to read more...

De eerste dagen met een hond uit een asiel.

Wanneer haal je de hond uit het asiel op?
De beslissing is genomen en jij gaat een hond uit het asiel halen. Je hebt het asiel in de buurt al eerder bezocht. Er zaten erg veel verschillende honden wat betreft grootte maar ook wat betreft energie! Samen met een medewerker hebben jullie ( het hele gezin) alle honden rustig bekeken. De medewerker had bij elke hond een verhaal. Soms wist ze waarom de hond in het asiel werd geplaatst, maar bij de meeste honden was dat niet het geval. Over de laatste groep kon ze alleen vertellen hoe zij de honden, tijdens het verblijf hebben ervaren. Kan de hond bij de andere honden, hoe reageert hij op katten, vreemde mensen enz. Is het een bange hond, of juist een hond die op iedereen afspringt, laat de hond dominant gedrag zien enz. Je krijgt zo een heleboel nuttige informatie. Deze laat je even bezinken en je bespreekt thuis alles met elkaar. 

Dan komt de dag dat je jouw hond gaat ophalen. 
Neem daarvoor de tijd en doe dit niet even tussen de soep en aardappels door! Haal de hond zo vroeg mogelijk in de ochtend op, zodat hij een hele dag heeft om zijn nieuwe thuis en huis te leren kennen voordat je naar bed gaat. Houd er rekening mee dat de hond `s nachts best eens zou kunnen janken. Licht je buren in dat er een hond in huis is. Laat je buren even kennis maken met de hond. Geef de hond meteen een vaste plek in huis, een mand of een kussen. Zet ook zijn water en voerbak op een vaste plek. Dat is erg prettig voor later. Dingen aanleren gaat over het algemeen sneller dan zaken afleren. Houd er wel rekening mee dat de hond een verleden heeft en heb geduld, wees wel meteen consequent: dat is niet zielig! 

Wanneer ga je met de hond naar de dierenarts?
Je hebt de hond uit het asiel gehaald en natuurlijk wil je dat een dierenarts er even naar kijkt. Dit hoeft echter niet de eerste dag dat de hond bij jou is te gebeuren. Laat de hond eerst aan jou en de nieuwe situatie wennen. Je kunt wat later een afspraak maken bij de dierenarts, de hond is namelijk al door een dierenarts bekeken als hij in het asiel komt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor “enge” ziektes. 

Natuurlijk ga je wel meteen naar de dierenarts als de hond een zieke indruk maakt of gewoon doodziek is. Maak zelf een goede afweging, maar laat de hond als het mogelijk is eerst tot rust komen in zijn nieuwe omgeving

Een hond uit het asiel

“Mama, ik wil een hondje!”
Hoeveel moeders hebben deze vraag gehoord? Velen, en velen zijn overstag gegaan na de smeekbede van hun kind. Je gunt je kind toch alles wat het wenst en wellicht speelt je eigen kindertijd hierbij ook een grote rol. Wilde jij vroeger ook graag een hond? En kreeg jij die (niet)? Deze factoren kunnen een rol spelen bij jouw beslissing. Vraag je in ieder geval af of jij een hond in huis wilt. Wees daar eerlijk in! Een hond kopen bij de fokker of bij een asiel moet niet alleen de wens van je kind zijn, jij moet er achter staan, want de verzorging zal voor een (groot) deel op jou neerkomen. Denk ook aan de kosten van aanschaf, het voer en de dierenartskosten. Een hond in huis, ja gezellig, als jij dit ook vindt dan zul je er samen met de rest van het gezin van kunnen genieten. 

Register to read more...

Naam bedenken voor je hond

Hoe moeilijk kan het zijn om een hondennaam te bedenken? Denk daar maar niet te licht over. Het is namelijk hartstikke moeilijk. Je wilt een vlotte naam, een naam die je gemakkelijk roept en een naam die ook nog eens bij jouw hond past. Denk daarbij aan het geslacht, het ras, de kleur, is het een actieve hond, een knuffelbeer of een gezellige dikkerd die de hele dag het liefste op de bank gaat liggen. Sommige eigenschappen weet je nog niet als je de hond pas hebt gekocht. Je wilt echter de hond wel meteen een naam geven. Je wilt hem zo snel mogelijk aan zijn naam laten wennen.

Register to read more...

Broodfokkers

Nederland telt vele goede fokkers die met veel liefde hun nest groot brengen en het juiste baasje voor hun pups zoeken. Er bestaan helaas ook genoeg broodfokkers. Broodfokkers zijn fokkers die enkel fokken om zoveel mogelijk euro's te verdienen aan de nesten, zonder zich echt te bekommeren over het lot van de pups. 

Register to read more...

Wat kost een hond?

Elke hobby kost geld. Zo ook een hond. Maar wat kost een hond nu eigenlijk? Met welke kosten moet je allemaal rekening houden? De kosten van het houden van een hond verschillen per ras, maar we proberen om je toch een richtlijn te geven qua kosten.

Register to read more...

Meest populaire rassen

Nederland telt ruim 1,5 miljoen honden. Dit zijn de tien meest populaire rassen:

  • Labrador retriever
  • Duitse herdershond
  • Golden retriever
  • Berner sennenhond
  • Staffordshire-bulterriër
  • Boxer
  • Cavalier King Charles-spaniël
  • Engelse Bulldog
  • Dashond (Ruwhaar)
  • Engelse cockerspaniël

Register to read more...

Kruisingen

Als je niet perse een echte rashond wilt, kun je ook kiezen voor een kruising. Ook kruisingen zijn vaak hele lieve honden, maar er zijn wel een paar punten om rekening mee te houden.

Register to read more...