^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Gedrag

Waakhonden

Er zijn verschillende soorten honden met ieder hun specifieke eigenschappen en zo zijn er dus ook waakhonden. Deze honden kun je thuis los laten lopen om de boel te bewaken. Als je een vrijstaand huis hebt dan kunnen de honden hier ook hun energie kwijt. Maar ook voor de bewaking worden ze gebruikt, ze zijn dan getraind op het bewaken en wanneer zij wat zien dan gaan ze er met hun baasje op af, zij mogen dan vaak aan de riem mee gaan kijken en wanneer er wat gaande is mogen ze los. Als er bijv. iemand aan het inbreken is dan kunnen de waakhonden los worden gelaten zodat zij de inbreker kunnen pakken. Bij de waakhonden is het belangrijk dat zij extreem alert zijn, ze reageren op alles wat voorbij komt, dat is een goed teken. Je weet het dan meteen wanneer er wat gaande is. Daarnaast dien je bij de waakhonden altijd goed te kijken naar wat er aan de hand is, zij waken namelijk voor de baas. Je moet naar ze toe gaan en ze belonen dat ze waken, reageer jij er nooit op dan heb je kans dat ze na verloop van tijd minder gaan waken en “lui” worden. 

Register to read more...

Het eigen territorium van de hond

Een puppy bevuilt nooit zijn eigen ligplaats. Je moet een puppy met rust laten op zijn eigen slaapplek. Deze feitjes zijn alom bekend. Een puppy heeft om te beginnen een heel klein territorium en hij bouwt dit uit, tot het hele huis en de tuin. Wanneer iemand zich op zijn terrein begeeft dat kan hij erop rekenen dat hij wordt begroet door de hond. Dit kan een aardige begroeting zijn, maar ook een venijnig geblaf om de baas te laten weten dat er iemand op het terrein is. Dit is afhankelijk van het ras, een herdershond zal beter en anders waken dan een jachthond. Het territorium van de hond is de plaats die de hond kent, waar hij waakt, de plaats die hij verdedigt en waar hij zich sterk voelt. Buiten zijn territorium zal hij eerder geneigd zijn te vluchten voor het onbekende. De hond bakent zijn territorium met een geurvlag af.

Register to read more...

Je hond kennis laten maken met andere honden.

Een puppy is een gezellig maatje, alles gaat nog op een speelse manier. De puppy slaapt nog veel en daardoor kun jij tussendoor ook nog wat andere klusjes klaren, want als hij wakker is “bemoeit hij zich overal mee”. Ja, gezellig hoor zo’n puppy! Alles wordt gezien als iets om mee te spelen, de dweil, de stofzuiger, de bezem, de krant, schoenen, sokken enz. Als de puppy wakker is, moet jij ook steeds op je hoede zijn anders ken je na een poosje je eigen interieur niet meer terug of je moet nieuwe schoenen kopen, zelfs de eventuele steunzolen haalt hij uit je schoenen (heerlijk, de geur van het baasje, zo zal de puppy denken). Spelen is leren voor de puppy. Daarom is het in deze periode ook erg belangrijk dat hij in contact komt met andere honden, groot en klein, jong en oud. Als jouw puppy heeft gestoeid met een andere hond dan heeft hij de komende uren niets meer nodig. Let eens goed op het spel tussen beide honden, daar kun je veel uit op maken. Is jouw onderdanig of laat hij dominant gedrag zien. Kom niet tussenbeide, “normale” honden spelen eerlijk. 

Register to read more...

Je hond kennis laten maken met andere mensen.

Jij wilt graag een lieve en vriendelijke hond, maar vind je het nodig dat hij kwispelend naar iedereen toe gaat en zich laat betasten? Of wil jij liever een hond die bij het gezin hoort en verder geen aandacht schenkt aan buitenstaanders? De eerste regel is erg handig als je een jonge, leuke puppy hebt, die toch nog niet luistert. Maar wat als hij wat ouder is, wellicht gaat verharen, met modderpoten op iemand af gaat, dan zul je er anders over denken en in ieder geval zal de persoon die begroet wordt dit niet leuk vinden (er zijn weliswaar uitzonderingen).

Register to read more...

Laat de hond spelen met andere honden

Voor honden is het belangrijk dat zij met soortgenootjes kunnen spelen. Hierdoor leren ze het echte hondengedrag en de hondentaal. Hondentaal zit in de genen van honden, maar het ten uitvoer brengen is iets heel anders. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten honden. Kleine, grote, met een hoge en een lage staart en met haar voor hun ogen. Honden herkennen van oudsher diverse soorten houdingen.

Register to read more...

Rangorde bij de hond

Rangorde is voor honden enorm belangrijk. Van nature leven honden in roedels en daarin is rangorde belangrijk om te overleven. Zoals jij het baasje bent, oftewel de leider van de roedel, heeft je hond ook een bepaalde plek. Net als de andere gezinsleden, de andere honden en overige huisdieren. Het is belangrijk om hiernaar te handelen en elke roedelgenoot op de juiste wijze te behandelen.

Register to read more...

Dominantie bij honden

Te vaak gebruikt men, wanneer het om honden gaat, het woord dominant. Een hond is over het algemeen niet dominant, maar heeft een bepaalde plek in de roedel. Een onzekere hond, die tijdens onderwerping in zijn puppytijd bijvoorbeeld toch is gebeten door een andere hond gebruikt veel afstand vergrotende signalen zoals blaffen en een hoge houding. Mensen zeggen dan: “Die hond is dominant”. Het tegendeel is waar. De hond probeert juist om de rust te bewaren.

Register to read more...

Je hond socialiseren

Het socialiseren van de hond is zeer belangrijk. Een hond moet overal aan kunnen wennen en daarom moet dat meteen vanaf de puppytijd  worden gedaan. De fokker werkt hier vaak ook al aan, de puppy komt in aanraking met mensen, ook met kinderen, met andere honden, maar ze gaan vaak ook naar de kinderboerderij en ze wandelen door de stad. De honden kunnen op deze manier aan geluiden wennen.

Register to read more...