^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Je hond socialiseren

Het socialiseren van de hond is zeer belangrijk. Een hond moet overal aan kunnen wennen en daarom moet dat meteen vanaf de puppytijd  worden gedaan. De fokker werkt hier vaak ook al aan, de puppy komt in aanraking met mensen, ook met kinderen, met andere honden, maar ze gaan vaak ook naar de kinderboerderij en ze wandelen door de stad. De honden kunnen op deze manier aan geluiden wennen.

Je moet je maar eens bedenken dat alles voor een puppy nieuw is, een grote bank, een container, planten, bomen, een grasmaaier, het zijn allemaal geluiden en beelden waar dat de pup aan moet kunnen wennen en dit kan alleen wanneer je hier veel tijd in steekt. Je kunt het beste wanneer je de puppy in huis hebt veel met de puppy op pad gaan. Maar niet teveel in één keer, je kunt de puppy ook overvragen. Het is nog maar een klein en jong beestje en het moet natuurlijk alle indrukken kunnen verwerken. Het is daarom van belang dat je de puppy ook zijn rust geeft, ook al lijkt hij onuitputtelijk in zijn gedrag.

Hoe bouw je het langzaam op?

Als je de puppy gaat socialiseren dan is het belangrijk dat je vanaf een paar dagen al kinderen laat komen of met de honden naar de speeltuin gaat zodat de hond aan kinderen kan wennen. Kinderen zijn druk en onstuimig, maar sommige honden worden daar bang van maar als zij daar aan gewend zijn van kleins af aan dan zullen ze dit gaan accepteren en hun angst verdwijnt. Honden moeten wel een eigen plaats hebben waar zij veilig zijn en niet gestoord worden door kinderen, bijvoorbeeld een bench. Laat de honden ook van te voren wennen aan vuurwerk, anders kunnen ze hier erg bang voor zijn. Het beste is het dat je de honden in een vertrouwde omgeving (thuis) laat wennen aan harde en sissende geluiden, deze zijn vaak op een cd verkrijgbaar. Verder kun je met de hond naar de markt gaan, met de bus meegaan, de trein nemen, langs de scholen wandelen wanneer deze net uit zijn en bijvoorbeeld de dierenarts een keer binnen lopen, dan kunnen de honden zien dat het daar niet eng is. Weeg de hond en dan kan de hond ook meteen wennen aan het “op de weegschaal gaan”. Er zijn veel geluiden en activiteiten waar de hond aan moet wennen, alles is voor de puppy nieuw en wanneer het nog een klein hondje is dan is een container bijvoorbeeld erg groot voor hem, soms zelfs een bedreiging. Laat de hond er zelf aan wennen, laat hem er aan ruiken, zeg dan dat het goed is en loop samen door.