^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Gezondheid

Met de hond naar de dierenarts, waar let je op?

Ga ervan uit dat elke dierenarts “iets heeft met dieren” anders had hij nooit voor dit beroep gekozen. Dat zit dus wel goed (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen zoals bij elk beroep). Het is prettig als jij in je eigen dorp of stad een dierenarts kunt bezoeken. Vooral voor de hond, maar ook voor jou, is het prettig als je steeds dezelfde dierenarts treft. Wanneer je een puppy bij de fokker hebt opgehaald, of de hond uit een asiel hebt gehaald, wil je een poosje daarna een bezoek aan de dierenarts brengen om van hem of haar te horen of jouw hond in goede gezondheid is en/of voor een enting. Dit is voor de puppy de eerste kennismaking (naast de entingen bij de fokker door waarschijnlijk een andere dierenarts) met jullie dierenarts. De dierenarts zal de puppy goed nakijken ook al kom je alleen voor een enting. Het totale welzijn van de hond staat bij hem of haar voorop. Dus ook de oren, ogen, de vacht, het gewicht enz. worden nauwkeurig bekeken. Hij of zij geeft jou de gelegenheid om vragen te stellen. Dit totaalplaatje geeft jou een goed beeld van een fijne dierenarts. 

Register to read more...

De hond behandelen tegen vlooien en teken

Vlooien en teken zijn prima te bestrijden. Vlooien zijn lastig en teken zijn gevaarlijk voor de hond en de mens. Daar wil je dus vanaf en beter nog, je wilt voorkomen dat je hond teken of tekenbeten krijgt. Heeft je hond een vacht waarbij je gemakkelijk op de huid kunt kijken dan kun jij je hond telkens goed nakijken op de aanwezigheid van vlooien en teken. Heeft de hond vlooien dan zal hij zich helemaal suf krabben, maar het is ook mogelijk dat je niets aan je hond merkt.

Register to read more...

Laat je hond wennen aan de dierenarts.

Zoals je kinderen meestal niet graag naar een dokter gaan met zijn vervelende stethoscoop, gaat een hond ook liever rennen in de bossen dan op de tafel stilstaan bij de dierenarts. Op de puppycursus leer jij al om je hond regelmatig te betasten om problemen bij de dierenarts te voorkomen. En dit helpt in de praktijk echt! Een hond kan al gauw 14 jaar oud worden. Je zult dus zeker bij een dierenarts terecht komen, alleen al voor de inentingen, maar ook bij oorproblemen en gebitsproblemen. Het is dan prettig dat de dierenarts de tanden en de oren goed mag bekijken. Heb jij dit van jongs af aan bij de puppy gedaan en doe jij dit nog steeds regelmatig bij de volwassen hond, dan zul je daar de vruchten van plukken.

Register to read more...

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Deze vraag kun jij vergelijken met wanneer bezoek jij de huisarts? Het antwoord is: wanneer je ziek bent, je iets mankeert dat niet weg gaat, wanneer je iets mankeert dat nieuw voor je is, als je last hebt van een ingegroeide nagel bijvoorbeeld (niet gevaarlijk, maar wel erg lastig), als jij je ergens zorgen over maakt. Dit zou ook voor je huisdier kunnen gelden. Jij moet in dit geval voor je hond denken en praten. Als jij je hond goed kent zal het je meteen opvallen als er iets aan de hand is. Wanneer een hond een dag niet eet hoef jij je geen zorgen te maken. Hij kan ook weleens wat buikpijn hebben. Plast en poept hij normaal, dan is er meestal niet zoveel aan de hand. Wanneer de hond echter een heel zieke indruk maakt, wacht je niet, maar je belt een dierenarts. Wellicht komt hij aan huis als de hond ernstig ziek is.

Register to read more...

Ieder jaar naar de dierenarts voor controle

Elk jaar, ruim voordat de datum van de vorige jaarlijkse enting is verlopen, ontvang je een oproep van de dierenarts. Jouw huisdier moet opnieuw ingeënt worden om beschermd te blijven tegen allerlei ziektes. Voorheen kreeg je meestal een zwart-wit bericht, tegenwoordig stuurt de dierenartspraktijk een prachtige dieren foto met de naam van jouw hond of kat erop. Zeer “persoonlijk” dus. Dit jaarlijkse bezoek aan de dierenarts is in de eerste plaats van belang voor de inenting. Daarnaast voert de dierenarts (meestal) een algemene controle uit: de ogen, de oren, de tanden, de nagels enz. worden bekeken.

Register to read more...