^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Opvoeding en training

Beloningen voor de hond, welke gebruik je?

Je kunt je hond op verschillende manieren belonen:

  • Met een hondenkoekje;
  • Met een spelletje;
  • Door hem te aaien;
  • Met je stem “goed gedaan” of “braaf”.

Al deze manieren zijn prima. Je hoeft niet één bepaalde manier te kiezen. Je kunt de verschillende manieren door elkaar heen gebruiken. Heb jij een hond die aanleg heeft om dik te worden, omdat hij liever lui is dan moe en te weinig beweegt, gewoon teveel eten krijgt, of medicijnen gebruikt, dan geef je hem natuurlijk niet telkens als beloning een koekje. Een bewegingsspel met de bal zou dan op twee fronten prima werken (hij beweegt en krijgt een beloning). Belonen met je stem is eenvoudig, je zet een vrolijke hoge stem op en kijk eens hoe hij kwispelt.

Register to read more...

Hoe corrigeer je de hond?

Zowel een puppy van een fokker als een hond die je uit een asiel haalt zul je moeten (her)opvoeden om er vele jaren plezier van te hebben. Hoe je dat gaat doen ligt een beetje aan je eigen beeld daarover. Vind jij streng zijn geen probleem en komt de manier waarop jij dat doet goed over bij de hond: heeft dit het juiste effect, dan mag je tevreden zijn. Een persoon die het moeilijk vindt om streng op te treden en waarbij het totaal geen effect heeft moet aan een andere manier de voorkeur geven: belonen van goed gedrag en proberen verkeerd gedrag te voorkomen.

Register to read more...

De hond laten wennen aan vuurwerk

De maand december en dan met name Oudejaarsdag is beslist geen feest voor je hond. De vreselijke knallen en flitsen zijn voor een hond niet duidelijk. Ze schrikken, gaan veel blaffen of worden er erg bang van en kruipen weg. Neem de hond op Oudejaarsdag alleen aangelijnd mee de straat op (dat is trouwens altijd veel veiliger). Ook als je geen bange of nerveuze hond hebt, moet je het risico niet nemen dat hij schrikt van de harde knal of flits die altijd onverwachts komt. Je wilt het niet weten, maar er zijn elk jaar weer honden die in paniek weglopen en dan maar hopen dat ze door iemand naar een opvang, asiel worden gebracht en dat de hond er geen trauma aan overhoudt. Je hoeft de hond echt niet op schoot te nemen en te kalmeren. Dat is zeker geen goede houding, maar laat een dier dat erg bang is niet alleen en zorg voor een veilige omgeving.

Register to read more...

Er is maar één leider

Leiderschap dwing je niet af door te slaan, te schoppen of je hond te straffen. Leiderschap verdien je, het is zoals met respect, dat verdien je ook of niet en dwing je zeker niet af. Nog steeds zijn er mensen overtuigd van het feit dat straffen, door opsluiting, stroom of wat dan ook, een positief effect heeft op leiderschap. Dit is niet het geval. Het enige wat je ermee bereikt is een onstabiel karakter, angst en terughoudendheid. Je kunt een goede leider zijn voor je hond. Sommige honden hebben er wat moeite mee om het baasje als leider te accepteren. Dit beeld wordt toch echt gevormd door de waarnemingen van de hond en is dus altijd het gevolg van het handelen van het baasje. 

Register to read more...

Puppycursus met de hond

Iedere pup zou naar een puppycursus moeten gaan. Een puppycursus heeft niets te maken met gehoorzaamheid. Bij een puppycursus staat socialiseren centraal. Je pup leert hier omgaan met soortgenoten, andere mensen en allerlei vreemde objecten zoals ballen en kinderwagens bijvoorbeeld. De socialisatieperiode van een pup begint natuurlijk bij de geboorte. De basis wordt gelegd in de eerste 20 weken. Wat je hond in deze weken aan ervaringen opdoet, zal zijn gedrag voor altijd beïnvloeden.

Register to read more...

Bench training

Een bench is geen strafhok. Een bench moet een veilige plek zijn voor je pup, waar hij kan rusten en zich lekker af kan sluiten van de omgeving. Een pup lijkt onuitputtelijk, maar hij heeft echt zijn rust nodig. Leg met regelmaat een lekker koekje in de bench en zorg dat deze op een rustig plekje staat waar de hond de omgeving kan overzien. Je zult zien dat je pup als je binnen komt meteen even gaat kijken bij de bench of er toevallig iets lekkers in ligt.

Register to read more...

De hond zindelijk maken

Je puppy zindelijk maken is niet moeilijk. Je moet alleen volhouden en duidelijkheid geven naar je hond toe.In geen geval mag een pup in zijn ontlasting worden geduwd! Dat dit zou helpen is een grote fabel. Wanneer je hond zijn behoefte doet, til hem dan op en zet hem buiten. Tijdens het optillen stopt de pup vanzelf en als hij nodig moet doet hij het buiten. Hiermee maak je hem duidelijk dat het binnen doen van de behoefte niet de bedoeling is en dat hij hiervoor buiten moet zijn. Al heel snel weet je wanneer je hond zijn behoefte moet doen.

Register to read more...

Socialisatie van de pup

Tijdens de eerste 12 weken van zijn jonge leven gaat je pup door een aantal fases heen. De socialisatiefase bestaat uit drie verschillende fases en duurt van 3 tot 12 weken oud. De socialisatiefase overlapt deels met de inprentingsfase. De inprentingsfase is een heel kort leerproces. Tijdens de inprenting leert de pup onder andere de geur van de moeder te herkennen tijdens in de eerste week.

Register to read more...

Puppycursus

Na de socialisatiefase is de pup nog erg leergierig en zal hij snel een bepaald gedrag aanleren. Dit is de ideale periode om de pup het gedrag aan te leren wat wij wensen. Bij een oudere hond zal het veel meer tijd en energie kosten om hem nog iets bij of af te leren.

Doordat je samen bezig bent op de puppycursus en het geleerde ook dagelijks in de praktijk brengt, bouw je een goede band op met je pup. Je pup zal je gaan vertrouwen en wordt je beste maatje. Naast het omgaan met het baasje, leert de pup tijdens de cursus ook om te gaan met andere honden. Daarnaast wordt niet alleen de pup getraind, ook het baasje wordt getraind!

Register to read more...