^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Maak je eigen spellen

Jij en je huisdier, samen spelen, samen werken. Werken is voor een hond geweldig om te doen. Verveling is het ergste wat je een hond aan kunt doen. Leer je hond om te apporteren, om takken te sjouwen, je portemonnee te dragen, boodschappen uit je tas te halen en in de keuken te leggen. Dit zijn allemaal zeer leuke taken voor je hond. Het kost je natuurlijk eerst een heleboel uren training, maar ook die training is erg leuk voor allebei. Je bent op een fijne manier met je hond bezig, jij noch je hond hebben tijd om je te vervelen. Je hoeft geen dure spellen voor je hond te kopen.

Het kan natuurlijk wel. In de dierenspeciaalzaak zijn leuke speeltjes en spellen te koop. Een hond heeft genoeg aan een paar speeltjes. Het is niet nodig om een garage vol te hebben met spullen die je wellicht bijna nooit zult gebruiken. Een hond heeft vaak één favoriet speeltje, daar kom je snel achter. Vergelijk het weer met kinderen: teveel speelgoed is niet goed, geef wel veel directe aandacht. Ook honden krijgen graag aandacht. Speel met de hond, laat hem mee in de tuin “werken” en geniet van elkaars nabijheid. 

Apporteren en andere leuke sporten met de hond

Laat de hond apporteren, laat hem een bal zoeken of een kledingstuk van de baas, verstop een hondenkoekje, ga zelf verstopt zitten en laat hem jou zoeken (dit is moeilijker dan je denkt, de hond weet meestal heel goed waar zijn baas is, vraag iemand om te helpen en de hond even af te leiden). Al doende zul je telkens weer nieuwe spel ideeën krijgen. Het is afhankelijk van het ras welke spellen je het beste kunt kiezen. Houd rekening met zijn natuurlijke aanleg, denk daarbij aan een herdershond, die graag apporteert en spullen zoekt, aan een jachthond die op de geur afgaat van een lekkernij, een teckel die graag graaft enz. Zo kun je op maat spellen bedenken en doen met je viervoeter. Een hond die van water houdt kun je stokken uit het water laten halen bijvoorbeeld. Leer je hond kennen en je weet wat hij het liefste doet. En weet jij wat zijn favoriete bezigheid is, dan kun je daar het spel weer op af stemmen. Honden kunnen “ziek” worden als er onvoldoende uitdaging in hun leven voorkomt: jeuk, knabbelen aan de poten en stress bijvoorbeeld. Een hond moet zijn energie kwijt met behulp van behendigheidsspellen en zijn intelligentie komt aan bod bij voldoende uitdaging. Voor een fijn hondenleven mag je “slapende honden dus gerust wakker maken”. Houd de hond en jezelf alert en actief!