^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Kies de juiste voeding

De juiste voeding voor je hond is van groot belang voor de gezondheid, om de hond goed op gewicht te houden en om te zorgen dat de hond de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Goed voer begint al bij de pup. Zorg dat je pup de juiste hoeveelheid voer en de juiste samenstelling binnen krijgt. Een kwalitatief goed voer in de juiste hoeveelheid zorgt voor een optimale groei van de pup en kan gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomen.

Ook voor oudere honden is een goede voeding van belang om te zorgen dat de gezond is en blijft.

Waar moet je op letten bij de keuze voor het juiste hondenvoer?

  • juiste gewicht: bijna de helft van alle honden in Nederland kampt met overgewicht. Een te zware hond krijgt sneller gezondheidsproblemen en kan eerder overlijden. Zorg dat je hond altijd het juiste gewicht heeft.
  • Mooie vacht: een gezonde hond heeft een mooie, glimmende vacht. Een doffe vacht of andere vachtproblemen is vaak op te lossen met de juiste voeding.
  • Goede ontlasting: De ontlasting van je hond moet mooi stevig zijn en makkelijk uitgepoept worden. Wanneer je hond vaak last heeft van dunne ontlastig ligt dit vaak de voeding.
  • Soepel bewegen: De meeste honden krijge last van artrose zodra ze ouder zijn. Dit uit zich in stijfheid en moeilijker bewegen. Deze klachten zijn te verminderen en soms zelfs te verhelpen door het toevoegen van glucosamine en gelatinehydrosolaat.
  • Jeuk: elke hond krabt zich af en toe. Als de hond zich vaak krabt of likt, ligt dit meestal aan een allergische reactie. Een voedselallergie of atopie (allergie voor omgevingsinvloeden) is in veel gevallen met de juiste voeding op te lossen.
  • Leeftijd: een jonge hond heeft andere bouwstoffen nodig dan een volwassen hond. Door het juiste voer te kiezen zal de hond die bouwstoffen binnen krijgen die nodig zijn voor de ontwikkeling en om gezond te blijven.
  • Castreren/Steriliseren: door een castratie of sterilisatie komen honden vaak veel aan in gewicht, met alle gevolgen voor de gezondheid vandien. Let goed op het voer van je hond na een sterilisatie of castratie.
  • afwisseling van voer: Zolang je hond het juiste voer krijgt, is het nodig om te wisselen van voer. Mocht je toch willen wisselen van voer, doe dit dan heel geleidelijk. Meng het nieuwe voer geleidelijk door het oude voer heen zodat de darmen van de hond kunnen wennen aan dit nieuwe voer. Doe je dit niet dan kunnen de darmen van je hond van streek raken door het nieuwe voer.
  • Verwennen: belonen en verwennen hoort er bij. Zorg wel dat de beloning past binnen het voedingspatroon van je hond. Met een normaal brokje is je hond net zo blij als met speciale koekjes.
  • Kleurstoffen: een hond bepaalt zijn voorkeur voor eten aan de hand van geur. Alle mooie kleurtjes die het voer tegenwoordig heeft is alleen maar leuk voor het baasje, je hond interesseert zich niet voor de kleurtjes. Vraag je dan ook af of je je hond wel wilt volstoppen met allerlei kleurstoffen?