^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Groep 1: Herdershonden en Veedrijvers

De groep Herdershonden bestaat uit honden die gefokt zijn om de mens te helpen bij het houden en hoeden van vee. De groep is in te delen in drie secties:

 • honden die gefokt zijn om kuddes te hoeden, zoals de Hollandse Herdershond.
 • honden die gebruikt worden om vee te drijven zoals de Border Collie.
 • honden die de kudde bewaken en beschermen, zoals de Kuvasz.

De FCI hanteert twee secties in deze groep: Herdershonden en Veedrijvers.

Een herdershond is altijd alert en werkzaam.

Herdershonden zijn ontwikkeld om te werken en u zult dus altijd 'vervangend werk' met de hond moeten doen om te voorkomen dat de hond zich gaat vervelen.

De herdershond is een veelzijdige en actieve hond, de mogelijkheden zijn dus legio. Denk aan hondensporten als Gedrag & Gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, speuren, Uithoudingsvermogen (UV) en reddingshond. Enkele rassen zijn eveneens in staat tot het volgen van IPO en KNPV-trainingen. 

Een goed gesocialiseerde, goed opgevoede en afgerichte herdershond zou stabiel moeten zijn en betrouwbaar bij vreemden en kinderen. Angst en nervositeit in combinatie met een harde of slechte training leveren daarentegen onacceptabel scherpe honden op die in onze overvolle samenleving voor grote problemen kunnen zorgen. Daarom is de africhting niet voor iedere baas en voor elke hond geschikt. 

Subcategories

 • Sectie 1: Herdershonden

  Herdershonden zijn rassen die specifiek gefokt zijn om te werken met vee. Het werken van de herdershond achter de kudde noemen we drijven. De herder zal dan of voorop lopen of met de hond achter de kudde aan volgen. Met hoeden bedoelen we dat de herdershond er voor zorgt dat de kudde bij elkaar blijft binnen de grenzen die de herder aangeeft. De hond kan zich dan ook naast en voor de kudde bewegen en fungeert als het ware als een lopende omheining om de kudde heen.

  In de officiele rasindeling wordt een onderscheid gemaakt tussen herdershonden en veedrijvers. Dit heeft niets te maken met het verschil in werkzaamheden van de hond (drijven of hoeden) maar heeft te maken met de bouw van de hond. Veedrijvers zijn zwaarder gebouwde honden dan herdershonden. Veedrijvers werder vroeger vaak gevonden bij veehandelaren die kuddes bij boeren kochten en deze naar de stad dreven.

  Herdershonden zijn van nature geen echte bijters. Voor een herder is dit ook geen handige eigenschap aangezien hij een hond wil die de kudde bij elkaar houdt zonder deze te verwonden of te doden. Een herdershond is gefokt om indruk te maken door luid te blaffen, het vee dreigend aan te staren en door uit te vallen zonder het vee te bijten of verwonden. 

  Herdershonden zijn gefokt om goed samen te werken met hun baas. Ze zijn daarmee niet intelligenter dan andere rassen, maar ze zijn wel goed te trainen en op te voeden. Door deze eigenschap kunnen herders ook voor andere doeleinden ingezet worden, zoal bijvoorbeeld politiehonden of blindegeleidehond. Juist door de goede band met de baas is de herdershond een gewilde huishond. Houdt er wel rekening mee dat een herdershond graag wilt werken voor zijn baas en zich dus snel kan vervelen in huis als deze niets te doen heeft.

 • Sectie 2: veedrijvershonden m.u.v. Zwitserse veedrijvershonden