^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Groep 10: Windhonden

Al op oude tekeningen van duizenden jaren geleden komen we afbeeldingen van windhonden tegen. Deze oude afbeeldingen lijken verrassend veel op de windhonden zoals we die nu kennen. Een aantal van deze windhonden vallen niet in groep 10 maar worden gezien als een oertype in groep 5. 

Over het algemeen zijn windhonden intelligent, zelfstandig en onafhankelijk. Windhonden zijn zachtmoedig, terughoudend, rustig en gemakkelijk om in huis te houden. In het karakter van de meeste rassen is de grote zelfbewustheid evenals de felle jachtpassie bewaard gebleven. 

Windhonden jagen voornamelijk op het zicht. Als ze eenmaal iets in het oog hebben en zeker als dat gaat rennen, gaan ze erachter aan. Hierbij zijn ze volstrekt doof voor welk woedend of wanhopig geroep dan ook. Hazen, konijnen, reeën, katten, pluimvee en zelfs andere honden worden met passie achtervolgd door de windhond. Door hun hoge snelheid en wendbaarheid zijn windhonden in staat om de meeste vluchtende dieren te grijpen.  

Mede daarom hebben deze honden voldoende beweging en afleiding nodig. Fietsen is een goed alternatief evenals de zogenaamde windhondenrennen en de daarvoor benodigde conditietraining.

In Nederland zijn er meerdere windhondenrenverenigingen waarvan er een aantal een eigen renbaan heeft. Er worden wedstrijden over diverse afstanden gehouden. Ook wordt er aan 'coursing' gedaan: een parcours waarbij de kunsthaas als het ware op natuurlijke wijze een aantal haken slaat.