^Back to Top
facebook

Honden.net

Alles over het opvoeden van je hond

Sectie 2: Molossers

De Molosser is een categorie van stevig gebouwde, over het algemeen vrij grote hondenrassen die waarschijnlijk allemaal afstammen van dezelfde gemeenschappelijke voorouder. De naam is afgeleid van Molossia, een subregio van het oude Epirus, waar de grote herdershond bekend stond als een Molossus.

Molossers hebben doorgaans zware botten, hangende oren, een relatief korte en goed gespierde nek, en een korte snuit.

De meeste molossers worden gebruikt als waakhonden. Een enkel ras zoals de Newfoundlander en de Sint Bernard worden ingezet voor zoek- en reddingsacties.

Het oudst bekende verslag van een molosser type hond is te vinden in het oude Epirus waar Koning Molossus zijn naam gaf aan deze honden. Tegenwoordig bestaat Epirus niet meer en is deze regio opgegaan in in moderne landen zoals Griekenland en Albanie. Toch staat niet vast dat de Molosser daadwerkelijk zijn oorsprong in Epirus vond. De bevolking van Epirus waren zeevaarders en zij namen de honden mee naar Azie. Hier werden door selectief fokken een aantal fenotypes gecreeerd die beter pasten bij het nieuwe klimaat.

De Newfoundlander is de enige Canadese molosser type hondenras. Portugese vissers die al eeuwen visten voor de kust van Newfoundland voor eeuwen, kruisten de Portugese mastiffs de inheemse St. John's Dog met als resultaat de Newfoundlander zoals we die nu kennen.